آکوبا (Aucuba) شمشاد ژاپنی
نام لاتین: Aucuba japonica
تیپ رویشی: درختچه
وضعیت خزان: همیشه سبز
سرعت رشد: کند
ارتفاع: ۵/۲ متر
قطر تاج: ۵/۱ متر
نیاز نوری: نیم سایه – سایه
نیاز آبی: متوسط
معیار زیبایی: شاخساره
زمان ظهور معیار زیبایی: تمام فصول
قابلیت هرس: نیمه هرس پذیر
مقاومتهای اکولوژیک: ———-
خاک مناسب: اسیدی
کاربرد در فضای سبز: کاشت در حاشیه ها
وضعیت سازگاری با شرایط اکولوژیک موجود: ضعیف
بر جسته ترین گونه ی این گیاه آکوبای ژاپنی یا (Japanese aucuba) می باشد.
که در خانواده ی Cornaceae قرار دارد.
بلندی این گیاه، به ۹۰ سانتیمتر نیز رسیده و برگ های براق و بیضی شکل و سبز رنگی دارد که طولشان به ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر می رسد.
آکوبا در شرایط ایران بعنوان یک گیاه گلدانی مطرح است اما اگر نیازهای پرورشی گیاه بخوبی فراهم شود یک درختچه فضای آزاد هم محسوب میشود. در مناطقی که رطوبت نسبی هوا و نیز خاکهای مناسب زراعی باPH اسیدی شرایطی را فراهم کنند که در طول ماههای تابستان خشکی و سوختگی برگها پیش نیاید، آکوبا بعنوان یک درختچه و یک درخت در حاشیه خیابانها مطرح میشود.
در خانواده کورناسه که به فارسی خانواده زغال اخته گفته میشود دو نوع گیاه مشخص و کاملاً متفاوت از هم به نامهای آکوبا و کورنوس ابلق وجود دارند.آ
کوبا دارای برگهای سبز و درشت با خالهای سفید در متن برگها است و قابلیت استفاده در فضای سبز را دارد. این گیاه تکثیر نسبتاً مشکلی دارد و برای تکثیر آن حتماً لازم است تا از هورمونهای ریشه زا مانند ایندول استیک اسید IAA، ایندول بوتیریک اسیدIBA و نفتالیک استیک اسید یا NAA در غلظتهای ppm 2000 تا ۴۰۰۰ استفاده کرد. مشکل عمده نگهداری آکوبا، در داخل آپارتمان حساسیت بسیار شدید آن به کنههای آپارتمانی است. در اکثر اوقات با ریزش برگ و یا قهوهای شدن برگها مواجه میشویم و در این حالت مبارزه با کنهها لازم و ضروری است.
آکوبا شباهت زیادی به گیاه کوروتون دارد. کوروتون گیاهی است که برگهای سبز با خالهای سفید دارد که حاشیه برگها کاملاً صاف هستند. برگهای آکوبا، بریدگیها یا دندانههای بسیار ریز و ظریف دارند و در روی این دندانهها زائدههای خار مانند بسیاری وجود دارد که آن را از کوروتون کاملاً مجزا می کنند.
طریقه ی پرورش
۱- نور: این گیاهان در معرض نور درخشان و غیر مستقیم خورشید و یا نور فیلتر شده ی آفتاب بخوبی رشد می کنند. حداقل مقدار نور مصنوعی ایده آل آنها چهارصد شمع است.
۲- درجه ی حرارت: درجه ی حرارت ایده آل آنها در شب بین ۵ تا ۱۰ و در روز ۲۰ درجه ی سانتیگراد یا کمتر است.
۳- آبیاری و رطوبت: همواره باید رطوبت هوای اطراف گیاه حداقل چهل درصد باشد. خاک این گیاهان همیشه باید کم و بیش مرطوب باشد و در تابستان به آب بیشتری نیاز دارد.
۴- کود: گیاهان پا گرفته را هر سه یا چهار ماه یکبار کود داده ولی از کود دادن به گیاهان تازه کاشته شده و یا گیاهان تازه خریداری شده از چهار الی شش ماه خودداری نمایید.
۵- فصل تعویض گلدان ها: تعویض گلدان ها در اوایل بهار قبل از آغاز مجدد فعالیت های گیاهی باید انجام گیرد.
۶- نوع خاک گلدان: خاک گلدان ها از یک پیمانه خاک رس، یک پیمانه پیت ماس و یا خاک برگ و یک دوم پیمانه ماسه ی شکسته ترکیب شده باشد. لازم است به هر سطل ۴ لیتری از این ترکیب دو قاشق چایخوری کود کامل شیمیایی نیز بیفزایید.
۷- روش تکثیر: گیاهانی که ارتفاعشان زیاد می شود در زمستان و یا اوایل بهار، به دلخواه هرس می شوند. تکثیر این گیاهان با قلمه های ریشه دار در هر فصلی در شرایط مکانی مناسب مقدور می باشد.