خانه / مختلف / کــــشت و پرورش قـــــارچ صدفــــــــی
کــــشت و پرورش قـــــارچ صدفــــــــی

کــــشت و پرورش قـــــارچ صدفــــــــی

پرورش قارچ صدفی : از آنجایی که پرورش قارچها معمولا” در محیطی بسته انجام می شود؛ لذا قارچهای صدفی را می توان در هر منطقه جغرافیایی و با هر نوع آب و هوایی کشت کرد.این قارچــــها می توانند اختـــلاف درجه حرارت ۱۶ تا ۳۰ درجه سانتیگراد را تحمل کنند.
در یک انبار با مساحت ۸۰ متر مربع : در یک انبار ۸۰ متری بیش از یک تن قــارچ می توان تولید کرد. زمان لازم برای این کار حدود ۲ ماه بوده و اولین برداشت پس از یک ماه بدست می آید. این جزوه برای تولید قــارچ صدفی درسطحی پایین تراز این میزان نوشته شده بدیهی است جهت تولید در مقیاس بالا دانش فنی بیشتری مورد نیاز می باشد؛ که در کلاسهای تئوری عملی ارائه خواهد شد .
فضای مورد نیاز : برای کشت قارچ صدفی می توان از یک اتاق ؛ زیرزمین ؛ انبار متروکه ؛یا هرمکان خالی دیگر که دارای سقف مناسب باشد استفاده نمود.این مکان باید توانایی نگهداری دمای اطاق راداشته باشد بطوریکه ؛ تاحد امکان از اختلاف شدید درجه حرارت جلوگیری کند . 
محیط کشت قارچ صدفی : محیط کشت قارچ صدفی از کاه گندم ؛ کاه جو ؛ کاه برنج ؛ تراشه چوب صنوبر…. تهیه می شود. در این کشت از خاک و کود استفاده نمی شود بنابراین هیچگونه آلودگی زیست محیطی ندارد .
نحوه کشت قارچ صدفی : کاه وکلش خرد شده را یک شب در آب گذاشته تا کاملا”مرطوب ؛سپس مدت ۲ تا ۳ ساعت در آب جوش پاستوریزه می شود .برای این کارمی توان از یک بشکه خالی استفاده کرد .زمان پاستوریزه کردن از وقتی محاسبه میشودکه آب به نقطه جوش رسیده باشد.جهت اطمینان خاطر بهتر است از دماسنج الکلی برای سنجش دمای آب جوش استفاده شود. سپس کــاه را آبکش کرده آنرا به حال خود رها می کنند تا پس از چند ساعت خنک شود؛ بطوریکه بالمس کردن کاه با پشت دست ؛ هیچگونه گرمایی احساس نشود .
بذر زنی : پس از اینکه کاه کاملا خنک شد با ۳ تا ۵ درصد اسپان( اسپان= بذر قارچ ) مایه زنی می شود به این منظوربرای هر ۱۰کیلوگرم کاه پاستوریزه شده مقدار۴۰۰ تا ۵۰۰ گرم بذرقارچ اضافه و مخلوط میشود. مخلوط حاصل درون کیسه هایی به قطر ۴۵ تا۵۰ سانتیمتربا ارتفاع ۸۰ تا ۱۵۰سانتیمتر ریخته سپس سطح آن کمی فشرده شده تا رطوبت کاه حفظ گردد. پس از بستن سر کیسه آنرا به محیطی که از قبل بعنوان سالن کشت در نظرگرفته شده انتقال داده واز سقف آویزان میکنند. می توان کیسه های کشت شده را روی زمین هم قرار داد.
کنترل دما و نور : از اولین روز کشت تا مدت ۲۵ الی ۳۰ روز دما روی ۲۴ درجه سانتیگراد نگهداری شده ؛در صورت امکان محیط را تاریک می کنند. نورخورشید برای قارچ صدفی مناسب نیست.پس ازاینکه سطح کاه پوشیده ازتارهای سفید رنگ و ظریف قارچ صدفی شد. سوراخ هایی به فاصله ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر و به اندازه کف دست در اطراف کیسه کشت شده ایجاد و با آ بپاشی مداوم کف سالن رطوبت محیط را افزایش می دهند . در این زمان دما به ۲۰ درجه سانتیگراد کاهش داده می شود. وجود نور یک لامپ در این زمان ضروری بوده و با عث افزایش محصول می شود .قارچها پس از یک هفته دیگر آماده برداشت می با شند .
آبیاری : زمانی که کیسه ها پاره می شوند ؛ چنانچه رطوبت محیط پایین پاشد ؛ سطح کاه خشک شده و بایستی با مقادیر خیلی کم آب ؛ بصورت اسپری آبیاری شوند . آبیاری ممکن است روزی دو بار یا بیشتر انجام شو د. باید توجه داشت که آبیاری ۴۸ ساعت قبل از برداشت قارچها متوقف شود. پس از برداشت محصول میتوان آبیاری را ادامه داد.
میزان تولید : میزان تولید از هر کیسه طی ۴ تا ۵ چین یا بیشتر در حدود ۲ تا ۴ کیلوگرم قارچ تازه میباشد .

 

روش پرورش قارچ صدفی

 

برای پرورش قارچ صدفی از دستور زیر می توان استفاده کرد:

مرحله اسپان ران:

۱)     طول دوره :  ۲۰ روز

۲)     دما : ۲۵ درجه سانتیگراد

۳)     رطوبت : ۷۵ درصد

۴)     نور : ندارد

۵)     تعداد تعویض هوا : ۱ تا ۲ بار در روز

مرحله زایشی:

۱)     طول دوره : ۴۰ روز

۲)     دما : ۲۰-۱۷ درجه سانتیگراد

۳)     رطوبت : در حد اشباء (مثلا ۹۵ درصد )

۴)     نور : در حد مطالعه

۵)     تعداد تعویض هوا : ۳ بار در هر ساعت

چند نکته:

۱)     در روز پنجم سوراخهای ریزی در کف کیسه ها برای تنفس ایجاد می کنیم.

۲)     کیسه ها در حدود ۱۰ کیلویی باشند مناسب می باشد.

۳)     در روز ۱۴ برشهایی برای خارج شدن اندام زایشی در کیسه ایجاد می کنیم.

۴)  برشها  بستگی به میزان رطوبت محیط دارد اگر می توان رطوبت را در حال اشباء نگه داشت می توان کل نایلون را برداشت و اگر نمی توان، باید به هر صورت که می خواهیم برش ایجاد کرد به شرطی که نایلون متلاشی نشود ( می توان بصورت: ضربدری، برشهای موازی، برشهایی به اندازه یک سکه و… باشد ).

۵)     کیسه هارا می توان بصورت عمودی از سقف آویزان نمود ویا در قفسه های مطبق قرار داد.

۶)      در طول زمانی که برشها را ایجاد نکرده ایم می توان حتی از فرمالین ۳ درصد استفاده کرد.

۷)     زمانی که ۷۵ درصد کیسه سفید شد از تعویز هوا استفاده نمود.

۸)     زمانی که کلاهک به ۸ تا ۱۰ سانتیمتر رسید باید چیده شود.

۹)     برای چیدن کل کلنی را بسمت داخل فشرده سپس با پیچش به بیرون می کشیم.

۱۰) باقیمانده ته قارچ را از کمپوست بیرون می کشیم.

۱۱) بعد از درو باید کیسه ها را با شلنگ آبیاری نمود.

۱۲) سه چین اقتصادی می توان برداشت نمود.

۱۳) فاصله هر چین از چین بعدی ۷ تا ۱۰ روز می باشد.

روش ساخت کمپوست قارچ صدفی:

 

برای ساخت کمپوست می توان از کلش گندم که به اندازه ۷-۳ سانتیمتر خورد شده است استفاده نمود. کلشها را می توان به روشهای متفاوتی پاستوریزه نمود از جمله :

۱)     جوشاندن

۲)     مواد شیمیایی

۳)     غرقاب کردن

۴)     بخار آب

در اینجا بهترین راه که همان روش جوشاندن است را به اختصار توضیح می دهیم :

ابتدا کلشها را در گونی آردی (گونی ۵۰ کیلویی ) می ریزیم سپس در دیگی که برای جوشاندن تهیه نمودیم می چینیم سپس روی آن را تا لب گونیها آب می ریزیم و از زمانی که به جوش آمد به مدت ۲ ساعت بجوشد سپس آب آن را تخلیه کرده و در محلی در حد استریل به مدت ۲ روز می گذاریم بماند تا آب اضافی آن تبخیر شود و بعد از آن بذر زنی می کنیم.

نکات مهم:

۱)     کلشها نباید زیاد بجوشد زیرا باعث ایجاد کپک سیاه می شود.

۲)     باید آب اضافی کلشها تبخیر شود در غیر این صورت باعث ترشیدگی می شود.

۳)  کلشها باید تا اندازه ۷-۳ سانتیمتر خرد شوند در غیر این صورت میسیلیومهای اولیه برای رسیدن به همدیگر باید انرژی زیادی صرف کنند.

 

روش بذر زنی :

به هر روشی که مقدار خاصی بذر با مقدار خاصی کمپوست مخلوط شود را بذر زنی گویند.

برای قارچ دکمه ای ۱٫۵ تا ۵ درصد وزنی کمپوست مصرف می شود.

روشهای زیر برای بذر زنی وجود دارد:

۱)  روش ناحیه ای : در این روش کیسه پس از پر شدن از کمپوست سوراخهایی در فواصل معین ایجاد کرده و یک قاشق از بذر را در آن می ریزند وسپس کمی کمپوست بر روی آن می ریزند.

۲)     روش مخلوط : کمپوست و بذر را با هم مخلوط کرده و سپس در کیسه می ریزیم.

۳)  روش لایه ای : ابتدا کمی کمپوست در زیر می ریزند سپس کمی بذر می زنیم و بعد دوباره کمپوست و روی آن بذر می ریزیم این کار را تا انتها انجام می دهیم.در اینجا باید متذکر شد که مقدار بذر در هر لایه برابر باشد.

اما بصورت کلی ابتدا مخلوط می زنند سپس یک لایه بذر روی کمپوست می ریزند و بعد روی آن یک لایه نازک کمپوست می ریزند

روش ضدعفونی سالن پرورش قارچ:

برای ضدعفونی سالن می توان از فرمالین ( فرم آلدئید ) استفاده نمود به این صورت که :

به ازای هر ۳ متر مکعب از فضای سالن : ۶۰ سی سی از فرمالین ۱۵ درصد را داخل سالن می ریزیم و بعد از گذشت ۴۸ ساعت تمام هوای داخل را خارج می کنیم.

شرایط اثر فرمالین:

۱)     دما بالای ۳۵ درجه سانتیگراد

۲)     رطوبت به حداقل ممکنه

۳)     تا ۴۸ ساعت هوا خارج نشود

بطور کلی هوای گرم و خشک نیاز دارد.

روش شناسایی قارچ سمی از خوراکی :

 

برای شناسایی قارچهای سمی از خوراکی فقط یک راه دقیق و مطمئن وجود دارد و آن هم آزمایشگاه است و فقط شناسایی جنس و گونه کافی نیست زیرا در بین قارچهای خوراکی، قارچ سمی و در بین قارچهای سمی، قارچهای خوراکی وجود دارد.

اما به صورت صحرایی روشهایی وجود دارد اما دقیق نیستندکه عبارتند از:

۱)     اگر در یک آب جوش جوشانده شود بخارات حاصل از قارچ سمی، قاشق نقره ای را سیاه می کند.

۲)     اگر قارچ سمی را در شیر خوراکی بیاندازیم شیر را می برد.

۳)     قارچهایی که پایه آن در کیسه ای قرار دارد سمی است.

۴)  نوعی قارچ که کلاهک آن قرمز با دانه های سیاه می باشد قارچی است بسیار سمی که قدرت آن را دانشمندان در جزء قویترین سموم قرار داده اند.

بعضی از گونه قارچ صدفی که در دنیا پرورش داده می‌شوند عبارت‌اند از:

  • Pleurotus australis (The Brown Oyster Mushroom)
  • Pleurotus citrinopileatus (The Golden Oyster Mushroom)
  • Pleurotus cystidiosus (The Abalone Mushroom)
  • Pleurotus djamor (The Pink Oyster Mushroom)
  • Pleurotus dryinus
  • Pleurotus eryngii (The King Oyster Mushroom)
  • Pleurotus euosmus (The Tarragon Oyster Mushroom)
  • Pleurotus ostreatus (The Tree Oyster Mushroom)
  • Pleurotus pulmonarius, “P. sajor-caju” (The Phoenix or Indian Oyster Mushroom)
  • Pleurotus tuberregium (The King Tuber Mushroom)

 

درباره سید امین خسروی

من سید امین خسروی دانش آموخته مهندسی آبخیزداری از دانشگاه ارومیه هستم و این تارنما رو جهت فراهم آوردن مرجعی برای دانشجویان رشته های منابع طبیعی و محیط زیست و کشاورزی با تاکید بر رشته های مرتع و آبخیزداری و جنگلداری برپاکردم. خوشحال میشم با ارائه نظراتتون و لینک ادرس ما در وبلاگ وسایتتون و ارسال پاورپوینت و تحقیقات کلاسیتون به ایمیل ما ،مارو در هر چه بهتر شدن سایت یاری کنید. ادرس ایمیل سایت: aminkhosravi1471@gmail.com

۸ نظر

  1. سلام خسته نباشین.قارچ صدفی تابه حال کشت شده؟به تولیدانبوه رسیده؟

  2. امروزم که تعطیلین پس چراجواب نمیدین؟قارچ صدفی همین قارچهایی هس که پرورش میدن؟اون قارچهاکه خیلی وقته هس.

  3. اردوبزرگ:ادمیانی که طبیعت خویش رانابود می کنندبراستی بی ریشه ومزدورند.طبیعت زیباادمیان رادرگذرگاه زندگی همواره جوان وشاداب نگاه میدارد.

  4. ایمانی از شاهین دژ

    سلام سید جان از مطالب مفید سایتتون استفاده کردم . موفق باشید

پاسخ بدهید

ایمیلتان منتشر نمیشودفیلدهای الزامی علامت دار شده اند *

*

کد امنیتی مقابل را وارد نمایید * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

رفتن به بالا